Blogger Widgets

Monday, July 25, 2011

Cara Tangani Isteri Suka Membebel atau menjawab

Posted by moonlight at 6:45 PM 0 comments
Salam... /blush

Membebel..atau mudah nye berleter..if sebut je perkataan ni..mesti org akan ckp..ni pompuan la yang ada sifat mcm ni..hahah..ala..bukan semua perempuan mcm tu.. tapi sy ngaku..sy suke jugak membebel..hahahah  :">

kalau dulu sebelum kawin..sy salah sorang yang ade kat umah mak sy tu..yang sangat kuat membebel..nak2 time sy kemas rumah..hah..time tu sape ade kat umah tu dengar la sy bebel..hahah.. :))... sy ni mmg pantang if barang2 tak kemas..sambil kemas sambil la sy bebel..mak sy lak tak tahan dengar..kadang2 ade jugak la mak sy sound mcm ni "kalau da rase tak ikhlas nak kemas..tak yah la kemas..ni kemas bebel pulak.."..  hahaha...

dalam hati sy.."sy ikhlas la ma...saje je..nak suh org sedar la pasni jangan la wat sepah lagi..same2 la kemas umah ni..tak kan nak harap munie je..penat la asyik2 kena kemas benda same"..sampai skang pun bebel tu rase nye tak lari lagi dari sy..sy akan mudah membebel bile tak kemas..nasib la en hubby tak marah..

dari seme ni mai kite tgk skit cara nak tangani isteri yang membebel..ye la..kadang2..kite pompuan bebel je ..tak pk time tu suami kite tgh serabut ke tak kan..hehe..hope hubby sy tak la marah sy bebel2 ni..hehe..sedikit cerita zaman Saidina Umar dulu..sungguh menyentuh hati sy..menarik.. jom baca kat bwh ni :

------------------------------------------------------------
Pada zaman pemerintahan Saidina Umar Al-Khattab r.a., terdapat sepasang suami isteri yang selalu bertengkar dan bergaduh. Si isteri tidak henti-henti membebel. Sedang memasak pun dia membebel, sedang membasuh pun dia membebel, sedang tidur pun kalau boleh dia nak juga membebel.
Si suami tidak tahan dengan perangai isterinya yang sangat suka membebel. Dia pun marah balik isterinya kerana membebel. Si isteri pula menjawab. Si suami mula meninggikan suara.
Dari situlah mereka bertengkar dan bergaduh saban hari. Lama kelamaan si suami merasakan yang isterinya sudah melampau. Memandangkan keadaan rumahtangga mereka semakin parah, si suami pun mengambil inisiatif untuk pergi berjumpa dengan Saidina Umar untuk mengadu kelakuan isterinya.
Sebaik sahaja tiba di rumah Saidina Umar, si suami terdengar isteri Saidina Umar sedang membebel di dalam rumah. Tetapi tidak terdengar pula suara Saidina Umar membalas. Mendapati isteri Saidina Umar pun begitu, si suami tidak jadi hendak mengadukan hal isterinya. Katanya dalam hati, kalau isteri Khalifah pun begitu, apatah lagi isteriku.
Ketika dia berpaling hendak pergi, tiba-tiba Saidina Umar memanggilnya dan bertanya, “Apa hajat kamu datang ke mari?”
Si suami tadi menjawab,
“Aku datang hendak mengadu hal isteri aku, tapi aku lihat isterimu pun berkelakuan demikian terhadapmu.”
Saidina Umar tersenyum lalu berkata, “Tidak patut kalau aku tidak sabar dengan kerenahnya. Bukankah dia telah memasak makanan untukku, membasuh pakaianku, menjaga anak-anakku dan dia tempat aku mendapat hajatku? Sabarlah, sesungguhnya keadaannya itu tidak lama (nanti akan baik sendiri).

--------------------------------------------------------------

Begitu cara nak tanganinye..lebih baik berdiam bila isteri bebel..ala..wanita ni kalau panas org bebel nye kejap je..pas tu nnti da sejuk ilang la bebelnye..tak pun da penat or puas bebel die akan diam..

Isteri yang suke menjawab bukan isteri derhaka..isteri terlalu byk emosi, merajuk, membebel mmg sudah menjadi lumrah mereka..kadang2 die nak menegur untuk kebaikan bersama..

Apa pun buat isteri jgn lupa, suami adalah pemimpin..hormati la die selagi tidak menyalahi islam..
Namun suami juga manusia, ada buat silap, ada nafsu, ada terpengaruh dengan hasutan syaitan, dan sebagainya yang kadangkala perlu ditegur, dimarahi, mahu pun dileteri.

Sebab itu, di belakang setiap lelaki yang berjaya adalah seorang perempuan (isteri)... :x

/bye