Blogger Widgets

Friday, December 28, 2012

Lost world of tambun, Perak

Posted by moonlight at 1:42 PM 0 comments
Alhamdulillah di beri peluang tuk ke perak.. Dpt juga kenal perak..

Sebenarnya kat perak tak de sangat yang menarik sy rase.. Biase je.. Sy berpeluang ni pun sbb en hubby ade kursus kat sane. Jd die ajak sy gi sekali.. Ikutkan keje yang byk.. Mls plak nak gi.. Tapi en hubby beriya- iya nak sy gi jugak..

Maka cuti tanpa gaji la jwb nya sy.. Almaklum la sy masuk keje balik ke company lame.. Jd cuti jadi tak banyak.. Ok jugak sy ikut sekurang2 nya leh rehat kan minda yang tgh serabut ngan coding moding ni.. Tp apa pun sy tetap wat keje kat bilik hotel tu.. En hubby kursus dari pagi sampai mlm. Blk ke bilik pun kejap2 jenguk sy time rehat.. Its ok.. Sekurang2 nya sy leh wat keje sy.. Tambah lagi hotel syuen ni ade internet .. Memudahkan sy berhubung ngan ofis mate tuk tanye keje2 ..

Oh ya hotel yang kami inap ni mewah.. 4 bintang la kata kan.. Bilik ade tab mandi.. Pastu mmg sangat selesa.. Hahah sy duk dlm bilik tu tak nak kua.. 3 hari en hubby sy tak gi mane.. Hari ke 4 baru la kua gi lost world of tambun.. Tu pun gi kul 3 . Tempat ni tutup kul 6 jadi kejap sangat dapat rase seme dlm tu.. Perak sangat cntik. Apa yang cantik ye..

Negeri perak di kelilingi ngan bukit gunung yang sangat cntk.. Hijau je pemandangan.. Tenang je rase.. Oleh kerana perak da cantik.. Jd lost world of tambun ni pun sangat cntik.. Dalam ni bukan sj leh main air.. Tapi leh gak jalan2 tgk pemandangan dan binatang2 .. Luas kwsn nye.. Sy n hubby sdikit rugi la sbb tak smpat tgk semua.. Kalau dari pagi pergi sana sampai ptg mmg boleh sangat tgk semua dlam tu..

Oh ye.. Bayaran masuk bg dewasa 45 seorang. Kalau kanak2 38 seorang.. Sedikit mahal la kalau tak gi dalam sehari.. Satu lagi kalau hujan atau kilat, tempat ni akan tutup sekejap.. Pastu bila da ok.. Die buka balik.. Jgn risau kalau bwk brg leh simpan dalam locker die.. Tapi cass la..

Apa pun sangt enjoy cuti kali ni.. Sbb sy byk rehat je dlm bilik yang nyaman dan tenang.. Alhamdulillah..actually kami ke perak melalui jalan felda aring.. Gua musang.. Jln kat situ mmg sedikit teruk sbb hujan .. Jadi lecak n berlubang2..jd siapa yang nak gi lalu jln tu.. Sila hati2 .. Bwk kete jgn slow2 ok.

Otw pulang plak mcm2 dugaan.. Tanah runtuh la. Kat jalan kenyir.. Almaklum la hujan sangat lebat time tu.. Tganu da banjir mase tu.. Pastu dalam perjalanan tu add abg yang nak gi bercuti ke pengkalan gawi pecah tayar kereta.. Kesian.. Kami bantu apa yang termampu je.. Tu pun kami berhenti sbb die tahan n then nmpk anak bini die.. Kalau tak.. Tak benti gak kami.. Takut jugak org jahat ke apa..alhamdulillah.. Abg tu msg seme da selesai..

Pe pun lost world ni snGt sesuai ngan family yang ade anak2.. Kami brangan je kalau la kami ade anak time ni.. Leh kami bwk main2 air tempat2 mcm ni.. Huhu.. Hope ade la rezeki.. Aminn.. Pe pun syukur pada Allah atas segala nikmat.. Amin











Wednesday, December 19, 2012

Petua kempiskan perut

Posted by moonlight at 4:06 PM 0 comments
Assalamualaikum..hi there..

Al kisah...
Oleh kerana perut sy buncit sampai kan ramai yang tegur.. Maka sy mencari petua tradisional..

Tak mo mkn ubat moden.. Bahayaa..

Petua nya:

Amalkan minum teo o limau nipis panas setiap hari..

Hahah... Tu je petua nya.. Jom kite try tgk menjadi tak..

Double chin pada muka juga agak membimbang kan..

Yang sy jumpa dlm itenet ni.. die ajar dongak ke langit .. Pastu buka mulut dan tutup buke.. Ulang2 sebanyak 10 kali..

Yang ni pun kena cuba..

~Via i phone 4s~

Saturday, December 15, 2012

Oh pavlova

Posted by moonlight at 2:10 PM 0 comments
Alhamdulillah.

Semalam akak ipar beli kan pavlova..

Maka dapat la sy rase best ke tak pavlova.. Bg sy best jugak.. Tapi niat nk wat pavlova tu tak kan diteruskan la.. Heheh

Sbb en hubby tak suke pavlova ni.. Dan ni la die pavlova yang sangat org citekan tu :p heheeh

Wednesday, December 12, 2012

Allah Answers your prayers in 3 ways.

Posted by moonlight at 4:41 PM 0 comments


Allah Answers your prayers in 3 ways.
He says yes and gives it to you. :)
He says no and gives you better. :D
He says wait and gives you the best. :x

adioh anibeseri

Posted by moonlight at 9:37 AM 0 comments
Alhmadulillah..

12/12/2008 -- 12/12/2012

Genap la 4 tahun kami kawin..kejap je rase..da 4 tahun kami hidup bersama..lama jugak jangka masa tu kan..tapi kami tetap rasa kami mcm pengantin baru..mcm2 lagi kami belum faham antara satu sama lain..masih saling mengenali dan belajar tuk faham sifat baik atau tak berapa baik antara kami..apa yang penting...kerjasama..wonder pet wonder pet..kami datang..hahaha.. :)

tak pasal2 lak nyanyi n masuk wonder pet..

Apa pun kami tetap berdua..belum ada lagi penyambung zuriat kami..kami still mengharap dan boerdoa..agar kami pun dapat rase apa yang pasangan lain rasa..hope sangat..hanya mampu berusaha apa yang terdaya..semoga Allah mendengar doa dan harapan kami..amin..semoga dimakbulkan..

Hadiah anniversary kali ni..untuk sy dari hubby :
Iphone 4s White :)

bila da dapat adiah..maka sy mencari aksesorinya :)


Hadiah dari sy untuk hubby:

Visor yang di idam2kan.. :)
ops..kami bukan byk duit pun..tapi kami akan kumpul duit tuk penuhi apa yang kami mahu kan..jd Alhamdulillah..Allah murah kan rezeki..jadi merasa la jugak apa yang kami mahu kan.. pe pun thanks en hubby bg hadiah ni..n arap hepi jugak hadiah dari sayang ni..

Hope kasih sayang kita akan bertambah dan bertambah..sama2 kite jaga hati kita okay..

:x


Thursday, December 6, 2012

Jangkaan Haji Kami

Posted by moonlight at 7:00 PM 2 comments
Assalamualaikum..

Haji..sy rase semua umat manusia yang beragama islam nak sangat menunaikan haji kan..lagipun merupakan rukun islam ke 5 bagi yang mampu..

Sy dan en hubby baru je daftar nak haji..haha..padahal menyimpan dalam tabung haji da lame..tapi duit tak byk2 jugak.al maklum la.kdg2 bile terdesak keluarkan jugak duit dalam ni..

Nak dijadikan cerita, mase en hubby outstation ke KL..mcm biase..tiap2 minggu KL..demi kerja..sy redha..hehe.. maka panjang lah langkah sy tuk ke sane ke mari..jadi sy pun mintak izin en hubby yang jauh tu untuk ke tabung haji kemaskini buku sy dan en hubby skali pastu daftar tuk pergi haji...

Maka untuk elakkan dari ramai orang..sy pergi tabung haji kat marang..ala..dekat je ngan ofis sy skang..

Tapi malang nye sy tak leh nak daftar sdiri..sbb en hubby kena daftar sekali ngan sayang..heheh..
Jadi staf tabung haji nasihat kan supaya sy daftar time en hubby mai sama..ok..sy akur..ini untuk mengelakkan dari nnti pergi haji naik flight yang berbeza..

Staf tu cadangkan supaya sy daftar online je..sbb nye tak payah dah ke kaunter tuk daftar.
Maka sy pun search la..dan jupe la link ni :

Pendaftaran Haji
sila la daftar haji ye kawan2..hehe  ;)

cepat anda daftar..maka cepat la anda dapat gi haji..

Maka..kami nye haji akan dijangka pada...jeng jeng jeng...

2055

hahaha...bapak punye lame nak tggu turn ..hahah time ni tul2 da tue..hope dipanjangkan umur dan dapat lebih cepat dari ni..aminn...

Apa pun kalau da mmg Allah nak kita jadi tetamu dia..insyaAllah tak kira mase mane..dia akan jemput kita..jom doa gi Mekah same2 time umur muda dan kudrat masih kuat..insyaAllah..amin...

/ happy 


Wednesday, December 5, 2012

Kau dan aku berbeza

Posted by moonlight at 10:33 PM 1 comments
Apa beza kamu dan aku? Rasa.. Yey rase.. Sy bile en hubby outstation.. Sy akan sunyi.. Sy akan keseorangan.. Sy tak tau apa nk buat... Sy mati kutu... Tuhan saja yang tau apa yang sy rs skang..

Kamu.. Kamu ada baby tuk jadi teman di kala suami tiada di sisi. Kamu tak kan pernah sunyi.. Tak seorng diri.. Tahu nk buat apa.. Jaga baby.. Sesungguhnya Allah sayang kamu.. Tapi sy tahu.. Allah pun sayang sy.. Dia da bagi apa yang sy layak dpt.. Alhamdulillah.. Syukur..

Apa pun.. Kite berbeZa.. Kita tetap tak sama.. Itu unik nye kt saling mengenali.. ;)

Tuesday, December 4, 2012

Wordless today

Posted by moonlight at 8:00 PM 0 comments
Xtau nk ckp.. Thanks to en hubby sbb membuat hati selalu gembira.. Skang kena sedia sedia sedia apa yang bakal berlaku... Hohohoh

Sunday, December 2, 2012

Isteri makan dengan lelaki lain

Posted by moonlight at 1:15 PM 0 comments

Isteri makan dengan lelaki lain

Persoalan : 

SAYA dan suami bekerja di bawah syarikat sama namun kami berlainan unit dan jabatan. Saya ada kemusykilan, ba­gaimana sekiranya di pejabat saya pergi ke kantin untuk makan bersama dengan rakan lelaki bujang.
Kami hanya berkawan di pejabat dan tidak pernah keluar bersama pada waktu lain di luar pejabat. Bagaimanapun, saya ada memaklumkan kepada suami dan dia membenarkan jika saya pergi ke kantin bersama lelaki berkenaan.

Adakah berdosa jika isteri berkelakuan sedemikian?

NADHRAH,

Pulau Pinang


Jawapan :

ISLAM membenarkan pergaulan antara lelaki dan wanita dengan batas tertentu. Ia jelas apabila Allah berfirman yang bermaksud: “Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman itu supaya menyekat pandangan mereka (daripada yang diharamkan) dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka menzahirkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mentua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka atau anak bagi saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang lelaki yang telah tua dan tidak keinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi mengenai aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang yang beriman, supaya kamu berjaya.” (Surah al-Nur ayat 31)

Patuhi tatacara pergaulan seperti yang dianjurkan dalam ayat al-Quran supaya seorang wanita itu dapat menyelamatkan dirinya daripada melakukan maksiat dan tersebar fitnah jahat.

Sama juga halnya yang perlu puan lakukan. Perlu ada perubahan dalam hidup puan selepas berumah tangga iaitu menumpukan kepada rumah tangga dan suami.

Baik kiranya puan keluar makan bersama suami berbanding dengan teman sepejabat selepas berumah tangga.

Sumber : Harian Metro. 

p/s: bagi sy..kalau suami da bg isteri keluar mkn ngan lelaki len..means si suami pun pernah atau akan keluar dengan perempuan len..what goes around comes around..tu je..hukum alam.. Jadi kalau tak nak suami mkn dengan perempuan len..jgn la gatal2 nak kua ngan lelaki len..lagipun tak manis dan akan menimbulkan fitnah.. ;)

Sharing is Caring.. ;)

Thursday, November 29, 2012

Misteri Jodoh

Posted by moonlight at 9:57 PM 0 comments
Assalmualaikum..

Wah..tgh tgk semanis kurma ni..

Dalam surah yasin pun da ckp manusia di cipta berpasang2..tapi dirahsia kan..sbb apa..sbb nak kite belajar beriman dan kena yakin jodoh tu ada..just kena usaha dan tawakal pada Allah.

Jodoh yang dapat pada kite adalah jodoh terbaik untuk kite..

Orang yang soleh untuk org yang solehah..Allah da janjikan jodoh, rezeki..seme di tangan Allah..

Kalau betul seseorang tu jodoh kite..Allah akan permudahkan jalan untuk kite bersama nya..insyaAllah..

pada kwn2 yang tak lagi ditemukan jodoh..tak pe..tetapkan berdoa..plus cuba2 buka hati tuk terima seseorang dalam hati..

tak de manusia yang perfect didunia ni kecuali Nabi Muhammad, kekasih Allah..

pe pun berusaha..tuk sy plak..jodoh tuk jumpa baby sendiri belum lagi..Allah nak suh berusaha lagi dan mungkin juga sy belum cukup bagus tuk bergelar menjadi ibu dan menjaga amanah Allah..

SubhanaAllah..Alhamdulillah.belajar bersyukur dengan apa yang ada..Allahuakbar..!

:)

D'ganu Seafood, Pulau Duyong, Terengganu

Posted by moonlight at 9:44 PM 0 comments
Assalamualaikum...

Semalam balik kerja terus gi umah bak n then lepak2 sana sampai la magrib..pastu en hubby ajak gi mkn steamboat..die ckp staf die ngan kwn2 ramai ckp kat sini sedap n murah..jadi kami pun pergi sane..

wah terkejut bile sampai..ramai gilerrr org tgh mkn..heheh..kami tak book pun tempat sebelum gi..bantai je la..alhamdulillah..ade satu meja kecil..actually molek sangat kalu gi sane ramai atau berkeluarga... glamor nye steamboat nye kuah tomyam..letak mee maggi..

bagi yang mula2 nak gi..senang je..turun dari jmbatan kuala terengganu tu..menghala ke seberang takir..turun terus ke kanan..ke kg duyong besar atau nak senang lalu je jalan ke riyazz...lalu ikut perumahan flat..depan skit..da jumpa..kat situ ade 3 lot kedai..d'ganu ni ada 2 lot..jgn salah kedai plak..





Sebenarnya..special nye steamboat dengan maggi je..yang len same..ngan sos black papernya..sy mkn dengan en hubby je..tapi kena ambik menu tuk mkn 4 org..semua sekali RM 33..agak murah..tapi kami tambah sos black paper tu. 2 bekas kecil..tambah RM1..satu bekas sos tu 50 sen..

Jadi pada yang nk mkn steamboat mee maggi yang murah area kuala terengganu..sila la datang sini..

p/s: bagi sy yang tak sabar menunggu..sy tak suke sangat mkn steamboat ni..malas nak tggu...lambat nak tggu masak..pe pun..d'ganu ni ok la tu mkn n lepak2..tapi servis die sedikit lambat..almaklum la ramai sangat org.. :)

Monday, November 26, 2012

Servay2 kek pavlova

Posted by moonlight at 1:27 PM 0 comments
Hari ni servay2 pavlova...

ohh..sebenarnye da lama sangat nk mkn pavlova..hahah...tapi tak ter order or tak ter buat sendiri pun lagi...

resepi pavlova da di print dan da simpan untuk dibuat.tapi mood membuat kuih belum ada...

en hubby da bising suruh buat apam polkadot..tapi...sy malass...hahah...

nak kate bahan tak de..seme da ada..tapi...en M mmg kuat skang...ish2..teruk betul da ni..

aritu terliur tgk durian crepe..alhamdulillah..leh gak merasa dengan menempah ...(sila belek2 entry yang baru kalau nak tau sy tempah kat mane..heheh :D )...sedap..nak2 bagi sy dan en hubby yang mmg suke durian..

n now sy tgh servay2 pavlova kat area kuala terengganu ni..malas nak buat okay..jadi kite rase dulu org len buat..kalau sedap..baru lah sy nak buat sendiri..tu pun kalau ada mood..hahah ;)

ni pun rase nak order still berbelah bahagi..sbb en hubby ckp mcm tak berminat..kalau beli jawab nye sy sorang la melahap nye nnti..adusss...

sy jumpe blog  ni..

 Kek Pavlova

 hmm..dalam dilema..tempah or tak..aduss....tambah2 semalam tgk master chef diorang buat kek tu..nmpk senang je..tapi bile da M ni ada.jgn harap la sy nak trun dapur.hahaha...



Friday, November 23, 2012

Meminta ujian

Posted by moonlight at 10:58 PM 0 comments
Kenapa meminta ujian..

sedangkan ujian yang ada skang pun tak termampu nak hadapi..

huhuh..tu la terdetik dalam hati sy..semalam ade dgr ceramah dalam tv..ustaz tu ckp anak tu ujian..ada ayat dalam alquran ckp anak tu ujian..

Firman Allah SWT dalam al-Qur’an yang bermaksud: “Dan ketahuilah bahawa harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah ujian dan sesungguhnya di sisi Allah jugalah pahala yang besar.” (Surah al-Anfal, ayat 28).

sy yang da byk ujian kat dunia ni still jugak meminta minta..nak sangat zuriat sendiri..dah mcm2 da ikhtiar.tapi still belum rezeki..tak pe..tetap kan hati untuk bersabar..dan semoga ade hikmah sebalik semua ni..insyaAllah..Allah itu ada..!

tapi dengan anak juga la rezeki buat satu keluarga kan..tapi dalam kepala sy skang bermain..betapa tak bersyukur nya sy kan..dah byk nikmat Allah bg..tp tetap meminta2..subhanallah..berdosa nya sy kan..Malu pada Allah... :(

dan pesan sy pada sahabat yang ada anak..jaga lah zuriat kamu yang merupakan amanah Allah..jaga dan didik lah mereka ke jalan yang di redhai Allah..dan tolong lah cari la rezeki yang halal buat anak kamu..supaya anak kamu tidak ada benda haram mengalir dalam darah nya..supaya anak itu menjadi hamba Allah yang taat..insyaAllah..tolong yer.. hargai lah mereka..dan tlg jgn bangga dengan anak itu..(kdg2 terasa jugak org yang suke menunjuk2 ..mcm die je leh beranak.. :( )

tak pe..sy maafkan kamu..alhamdulillah..tu bahagian kamu..mungkin bahagian sy di akhirat kelak..insyaAllah..semoga Allah memberkati dengan apa yang dah di beri sekarang..apa pun..Allah itu ada!


Crepe Durian Sedap!

Posted by moonlight at 10:40 PM 1 comments

Assalamualaikum..

 Alhamdulillah..hari dapat merasa crepe durian yang enak..search punye search dala internet ni..terjumpa la org2 cadangkan beli dekat sini ..sila search dalam FB yer

 area kuala terengganu okay!

Family's Patisserie 

 

bile da jupe dalam fb..apa lagi..sy pun msg dalam fb..pastu msg dalam hp..tggu die jawab ..dan pg ni die jawab..tgk ada tak yang extra..sbb sy da order lambat sangat..mmg laku..igt nak beli due..tapi ade satu pack je lebih..jadi sy ckp nak..

dan petang td kami ke batu buruk belakang shell amik crepe durian ni..haha..en hubby ajak mkn tepi pantai..maka ke pantai la jawab nye..dannn.....

en hubby mkn tak terkata apa2..muke penuh nikmat..hahah..die ckp mmg sedap dan berbaloi beli..hahah..yessss  mmg sedap..

sangat best..dan sy mmg da cari resepi ni semua..tapi tgk la rajin tak nk buat sendiri..

sedap ok..sile la tempah dan mkn dengan penuh kenikmatan