Blogger Widgets

Saturday, September 27, 2014

Hikmah Korban

Posted by moonlight at 2:27 PM 0 comments
Korban dan akikah merupakan ibadah dan amalan yang mulia dan penting dalam Islam kerana amat besar fadilat dan implikasinya. Malangnya masih ramai orang yang samar-samar atau kabur kefahaman terhadapnya. Tidak kurang yang memandang ringan terhadap ibadah ini. Mereka mempunyai kemampuan tetapi tidak mahu melakukan penyembelihan korban dan akikah ini.

Penjelasan dan pengisian yang terkandung dalam kitab ini dapat membantu kefahaman masyarakat tentang ibadah korban serta akikah. Malah akan timbul keinginan atau meningkatkan kesungguhan untuk sama-sama mencari pahala daripada kedua-dua ibadah ini.

Antara persoalan yang sering terdengar dalam masyarakat ialah:
• Apakah sebenarnya korban dan akikah itu?
• Apakah perbezaan antara korban dan akikah?
• Apakah hukum melakukannya?
• Berapa kali kita dituntut melakukan korban sepanjang hayat kita?
• Apakah syarat-syarat binatang yang hendak dikorbankan?
• Bolehkah seekor lembu dikongsi sebahagian untuk korban dan sebahagian lagi untuk akikah?
• Apakah hikmah atau faedah yang bakal diperolehi kerana melakukan kedua-dua ibadah itu?

Penyembelihan Korban
Korban ialah penyembelihan binatang yang dilakukan pada Hari Raya Haji (selepas solat sunat Aidiladha) dan pada tiga hari tasyrik berikutnya iaitu pada 11, 12 dan 13 Zulhijah. Korban hendaklah diniatkan sebagai ibadah kepada Allah SWT dan tidak boleh untuk tujuan selain itu. Syiar ini adalah sebagai menghidupkan syariat Nabi Allah Ibrahim a.s. yang kemudiannya disyariatkan kepada Nabi Muhammad SAW.

Allah SWT berfirman yang bermaksud:
“Dan telah Kami jadikan unta-unta itu sebahagian daripada syiar Allah, kamu memperolehi kebaikan yang banyak daripadanya, maka sebutlah nama Allah ketika kamu menyembelihnya dalam keadaan berdiri (dan telah diikat). Kemudian apabila telah rebah (mati), maka makanlah sebahagiannya dan beri makanlah orang yang rela dengan apa yang ada padanya (yang tidak memintaminta) dan orang yang meminta. Demikianlah Kami telah menundukkan unta-unta itu kepada kamu, mudah-mudahan kamu bersyukur.”
(Surah al-Hajj 22: 36)

“Maka dirikanlah solat kerana Tuhanmu dan berkorbanlah.”
(Surah al-Kawthar 108: 2)

Daripada Aisyah r.ha. Nabi Muhammad SAW telah bersabda yang bermaksud:
“Tiada suatu amalan yang dilakukan oleh manusia pada Hari Raya Korban, yang lebih dicintai Allah selain daripada menyembelih haiwan korban. Sesungguhnya haiwan korban itu pada hari kiamat kelak akan datang berserta dengan tanduk-tanduknya, bulu-bulunya dan kuku-kukunya, dan sesungguhnya sebelum darah korban itu menyentuh tanah, ia (pahalanya) telah diterima di sisi Allah, maka beruntunglah kamu semua dengan (pahala) korban itu.”
(Riwayat al-Tirmizi, Ibn Majah dan al-Hakim)

Zaid bin Arqam berkata: “Mereka telah bertanya, Wahai Rasulullah, apakah udhiyyah (korban) itu?Nabi Muhammad SAW menjawab: Ia sunnah bagi bapa kamu Nabi Ibrahim.Mereka bertanya lagi: Apakah ia untuk kita?Rasulullah SAW menjawab: Dengan tiap-tiap helai bulu satu kebaikan.Mereka bertanya: Bagaimana bulu yang halus pula?Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: Dengan tiap-tiap helai bulu yang halus itu satu kebaikan.
(Riwayat Ahmad dan Ibn Majah)

Hukum Korban
Korban hukumnya sunat mu’akkad (sunat yang dituntut) atas orang yang memenuhi syarat-syarat seperti berikut:
• Islam.
• Merdeka (bukan hamba).
• Baligh lagi berakal.
• Mampu untuk berkorban.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:
“Aku disuruh berkorban dan ia sunat bagi kamu.”
(Riwayat al-Tirmizi)

 “Telah diwajibkan kepadaku korban dan tidak wajib bagi kamu.”
(Riwayat al-Daruqutni)

Walaupun hukum berkorban itu sunat tetapi ia boleh bertukar menjadi wajib jika dinazarkan. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:
“Sesiapa yang bernazar untuk melakukan taat kepada Allah, maka hendaklah dia melakukannya.”

Hikmah Dan Fadilat Korban
• Menghidupkan sunnah Nabi Allah Ibrahim a.s.
• Mendidik jiwa ke arah takwa dan mendekatkan diri kepada Allah SWT.
• Mengikis sifat tamak dan mewujudkan sifat murah hati mahu berbelanja harta ke jalan Allah SWT.
• Menghapuskan dosa dan mengharap keredaan Allah SWT.
• Menjalinkan hubungan kasih sayang sesama manusia terutama antara golongan berada dengan golongan yang kurang bernasib baik.
• Akan memperolehi kenderaan atau tunggangan ketika meniti titian al-Sirat al-Mustaqim di akhirat kelak.

Sabda Nabi Muhammad SAW yang bermaksud:
“Muliakanlah korban kamu kerana ia menjadi tunggangan kamu meniti titian pada hari kiamat.”

sumber dari kitab Sabil al-Muhtadin terbitan Telaga Biru Sdn Bhd

p/s--qurban online memudahkan anda : http://goo.gl/9fFxHS

Thursday, September 25, 2014

PENGERTIAN QURBAN DAN HUKUMNYA

Posted by moonlight at 11:45 PM 0 comments
ASSALAMUALAIKUM...

Qurban atau Udhiah bermaksud menyembelih haiwan yang tertentu jenisnya daripada ternakan yang dikategorikan sebagai al-an'am iaitu unta, lembu (termasuk kerbau), biri-biri dan kambing pada Hari Nahr atau Hari Raya Haji (10 Zulhijjah) dan pada hari-hari Tasyrik (11,12 dan 13 Zulhijjah) kerana bertaqarrub (mendekatkan diri) kepada Allah.
HUKUM MELAKUKAN IBADAH QURBAN

  • Imam Syafie berpendapat hukum melakukan ibadah qurban ini adalah sunat Muakkadah iaitu sunah yang amat digalakkan atau dituntut ke atas setiap individu Muslim yang merdeka, berakal, baligh lagi rasyid serta berkemampuan melakukannya sama ada sedang mengerjakan haji ataupun tidak sekurang-kurangnya sekali seumur hidup.

  • Makruh meninggalkan ibadah ini bagi orang yang mampu melakukannya.

  • Hukum qurban ini menjadikan wajib jika seseorang itu telah bernazar untuk melakukannnya atau telah membuat penentuan (at-ta'yin) untuk melaksanakannya seperti seseorang berkata "lembu ini aku jadikan qurban". Jika tidak dilakukan dalam keadaan ini maka hukumnya adalah haram. Daging qurban wajib (nazar) tidak dibenarkan untuk dimakan oleh yang empunya qurban dan tanggungannya. 

Tinggal 5 hari sahaja lagi promo jimat..

Posted by moonlight at 11:38 PM 0 comments
Tinggal 5 hari sahaja lagi promo jimat..

kalau dulu MRS dikeluarkan utk membantu wanita bertudung yang mempunyai masalah gatal kepala atau rambut berbau.. tak kira yang bertudung atau tidak..

tp alhamdulillah.. sebenarnya MRS minyak seribu guna.. ada yang menggantikan myk cap kapak dengan MRS ni.. dan berkesan utk yang migrain.. lenguh2 badan dan mampu memberikan kesegaran pada pengguna..

malah yang paling miracle.. boleh mengecutkan jerawat.. sesuai dgn nama nya.. miracle refreshing spray!!! miracle bukan???


tak percaya?? apa kata cuba.. dan insyaAllah anda akan gerenti repeat order dan jatuh hati..
pm ke inbox atau whatsapp 013 912 2428 

Wednesday, September 24, 2014

eQurban

Posted by moonlight at 12:59 PM 0 comments
Assalamualaikum

Jika berminat utk melakukan ibadah Qurban atau Akikah..boleh menempah terus  di link di bawah :


Just sharing sesuatu yang mudah dan terbaik.. ;)

PROMO MIRACLE REFRESHING SPRAY MERDEKA

Posted by moonlight at 12:07 PM 0 comments
Promosi RM70 masih berjalan!!!
=========================
Combo : MRS 30ml + Serum 100 ml
=========================
Harga asal rm 79.80



Promo Merdeka RM 70

(Jimat RM 9.80)

* bau boleh pilih nak sweet ke elegant

Tarikh promosi : 25 Ogos - 30 Sept 2014

Jika Berminat boleh PM atau whatsapp 013 912 2428

Tuesday, September 23, 2014

Pengalaman Melakukan Ibadah Qurban Di Luar

Posted by moonlight at 11:36 PM 0 comments
Assalamualaikum...

Malam ni nk share something yang best dan insyaAllah menjadi bekalan kita di akhirat kelak.. insyaAllah...mudah mudahan...


senarai nama utk tahun ini yang melakukan ibadah qurban di mekah

bukti selepas selesai ibadah qurban



senarai nama peserta yang menempah qurban


1 bahagian lembu di Kemboja - 2013


Tahun ni merupakan genap 3 tahun saya telah berjaya menjalankan ibadahn Qurban dengan hasil titik peluh sendiri... dan yang mudah nya.. hanya menempah melalui ONLINE.. melalui link di bawah :

eQURBAN

Apa yang best ye buat qurban online sahaja.. (ni pendapat sy sendiri)
1. mudah sbb tak perlu nak cari lembu atau kambing
2. bila dan selesai sembelih .. tak perlu sy uruskan daging tersebut dan mmg 100% diberikan kepada merekan yang wajib.
3. mmg di buat di kemboja atau mekah di mana seperti yang kita tahu ramai yang sangat memerlukan sumbangan utk sumber makanan mereka..
4. melalui  ini..
eQURBAN ia sangat lah yakin dan ada bukti seperti dilampirkan..

insyaALLAH.. semua ni adalah BOLEH DIPERCAYAI DAN YAKIN JUJUR...

Jadi, sy menjemput rakan2 utk turut sama melakukan ibadah qurban melalui :

eQURBAN

Tidak susah...hanya klik link di atas terus ke page tersebut.. dan terus boleh buat tempahan dan terus buat bayaran online.. selebihnya serah kepada mereka utk tunaikan amanat kita sebagai wakil dalam ibadah qurban.. 


Tahun ni yang best Qurban kat MEKAH ada kambing hanya RM400.. dan alhamdulillah itu pilihan sy tahun ini.. bukan utk riak di beritahu di sini...tapi utk kongsi sama2 dengan kalian bahawa best dan sangat berbaloi menempah melalui ini.. eQURBAN



Selamat Menempah !!!! Selamat melakukan ibadah qurban...

LAST DATE TEMPAHAN 30 SEPTEMBER 2014
TEMPAHAN QURBAN KEMBOJA/MEKAH  ONLINE.

Monday, September 22, 2014

JUALAN PENGHABISAN STOK JUBAH

Posted by moonlight at 12:05 AM 0 comments
JUALAN PENGHABISAN STOK JUBAH
JUALAN PENGHABISAN STOK JUBAH
JUALAN PENGHABISAN STOK JUBAH
JUALAN PENGHABISAN STOK JUBAH
JUALAN PENGHABISAN STOK JUBAH
JUALAN PENGHABISAN STOK JUBAH

RM48 INCLUDING POSTAGE SEMENANJUNG/RM58 SS

Code : CFK 86047 NAVY
Name : Printed A Shape Jubah With Belt
Weight : 0.49 Kg (FREE SIZE)
Measurement: Length: 142cm Bust: 96cm Shoulder: 38cm Sleeve: 60cm Hem: 206cm
Material : Quality Chiffon With Full Silk Inner Lining

RM48 INCLUDING POSTAGE SEMENANJUNG/RM58 SS

Code : CFK 86047 RED
Name : Printed A Shape Jubah With Belt
Weight : 0.49 Kg
Measurement: Length: 142cm Bust: 96cm Shoulder: 38cm Sleeve: 60cm Hem: 206cm
Material : Quality Chiffon With Full Silk Inner Lining

JIKA BERMINAT BOLEH WHATSAPP 013 912 2428

ATAU

PM FACEBOOK

JUBAH POLKADOT MURAH

Posted by moonlight at 12:01 AM 0 comments
JUBAH POLKADOT MURAH
JUBAH POLKADOT MURAH
JUBAH POLKADOT MURAH
JUBAH POLKADOT MURAH
JUBAH POLKADOT MURAH
JUBAH POLKADOT MURAH
JUBAH POLKADOT MURAH
JUBAH POLKADOT MURAH
JUBAH POLKADOT MURAH
RM 65 INCLUDING POSTAGE SEMENANJUNG/ RM70 SABAH SARAWAK

PINK

Measurement:
Size S: Length: 140cm Bust: 90cm Shoulder: 35.5cm Sleeve: 59cm SleeveHole: 21cm
Size M: Length: 141cm Bust: 94cm Shoulder: 37cm Sleeve: 60cm SleeveHole: 22cm
Size L: Length: 142cm Bust: 98cm Shoulder: 38.5cm Sleeve: 61cm SleeveHole: 23cm
Size XL: Length: 143cm Bust: 102cm Shoulder: 40cm Sleeve: 62cm SleeveHole: 24cm
Material : Thick Chiffon With Full Silk Inner Lining

RM 65 INCLUDING POSTAGE SEMENANJUNG/ RM70 SABAH SARAWAK

GRAY
Measurement:
Size S: Length: 140cm Bust: 90cm Shoulder: 35.5cm Sleeve: 59cm SleeveHole: 21cm
Size M: Length: 141cm Bust: 94cm Shoulder: 37cm Sleeve: 60cm SleeveHole: 22cm
Size L: Length: 142cm Bust: 98cm Shoulder: 38.5cm Sleeve: 61cm SleeveHole: 23cm
Size XL: Length: 143cm Bust: 102cm Shoulder: 40cm Sleeve: 62cm SleeveHole: 24cm
Material : Thick Chiffon With Full Silk Inner Lining

JIKA BERMINAT BOLEH WHATSAPP 013 912 2428

ATAU

PM FACEBOOK