Blogger Widgets

Monday, August 27, 2012

sayu

Posted by moonlight at 10:54 AM 2 comments
Al-fatihah buat ma tersayang.. Hajah Nafisah binti Abu Bakar..

sayu sangat bila pergi ke giant dan mydin..sbb tu la tempat last munie bwk ma gi beli barang..mydin seperti biase ma beli bahan2 dapur..dan last skali munie teman ma..gi beli bunga kat mydin..

kat giant lak teman ma gi beli kasut raya..ada lagi kasut tu dalam kotak..malah beg tangan yang munie beli kat kuantan pun dalam plastik lagi..ma ckp nak pakai raye..

semalam jalan2 ngan en hubby giant..teringat ma suke gi sane..teringat tempat2 ma suke duduk tgk lame2..teringat tempat teman ma pilih2 jubah..ya Allah..sebak nya rase..setiap sudut kat bandar kuala terengganu ni mesti akan teringat2 bwk ma gi beli2 keperluan ma nak..

malah kadang2 berpaling ke seat belakang kereta..munie bayang kan ma ade naik kat belakang...nak2 hari minggu..da 2 minggu ma tak de ngan munie..sedih nye tuhan saje yang tahu..kadang2 bwk kete sorang2..teringat ma ade kat sebelah.. :(

duk kat dapur umah munie pun munie teringat last sekali ma ajar munie masak kerutub ayam..time tu ma mai umah munie sbb penceroboh masuk rumah munie..ma risau dengan munie..muni rindu ma..duk sorang2 wat munie mengalir air mata..sedih teringat saat2 ma sakit kepala pagi tu sorang2..muntah sorang2 hingga lah ma tidur dan tak sedarkan diri..

munie rasa bersalah tak de disisi ma time tu..munie sempat tgk ma da terbaring je..sehari sebelum tu ma nmpk sihat dan mkn dengan seleranya..munie tak sangka pagi esok nya ma sakit ..munie rindu ma...rindu sangat2 ..tapi munie redha..seme terjadi adalah sebab musabab tuk sampai waktunya ALLAH ambik ma balik..ALLAH lebih sayangkan ma..berehat la ma kat sane..munie akan selalu doakan ma..selalu..semoga diri ini tabah..

Ya Allah..cucurilah rahmat buat ibu ku tersayang..sesungguhnya beliau adalah ibu terbaik dunia dan akhirat..beliau adalah isteri yang baik dan taat pada suami..beliau hamba yang taat pada mu ya ALLAH..beliau kuat beribadah pada mu ya ALLAH..ampunilah dosa nya ya ALLAH..tempatkanlah beliau di tempat dan di kalangan orang2 yang soleh dan solehah..tempatkanlah beliau di syurga..amin..amin ya rabbil alamin...

Thursday, August 16, 2012

10082012

Posted by moonlight at 10:00 PM 1 comments
10/08/2012 Jumaat


21 Ramadhan 1433H

jam 1.25 pagi.. ma menghembuskan nafasnya yang terakhir..di hospital..dengan ditemani anak2 cucu2 dan menantu2..dan di ajar mengucap oleh bak..ma menghembuskan nafas dengan tenang..

bak ade ckp..sebelum ma muntah2 pagi tu..ma sempat solat dhuha..kebiasaan nya ma wat dalam jam 10 atau 11..tapi hari tu ma wat awal skit...syukur ma sempat jumpa dengan dhuha..ma selalu mengaji lepas subuh..ma tak pernah penat tuk sediakan juadah tuk anak2 dan suami..ma sentiasa melakukan yang terbaik tuk anak2 nya..

pe pun..sy redha..da sampai masa ma kembali pada penciptanya..dan ma pergi hari yang baik dan bulan yang baik..harap sangat ma di sana pun mendapat ganjaran yang baik dari ALLAH..amin..

cuma sedikit terkilan..tak sempat bawak ma beli tudung..ma tak sempat jumpa adik..ma tak sempat pakai baju raya yang di jahit nya awal2..tapi ma di pakaikan baju sembahyang yang ma jahit sendiri tuk di pakai hari raya..kami adik beradik sepakat pakaikan ma baju sembahyang tu pada jenazah ma..dan kami tunaikan permintaan ma jika die meninggal, letakkan kain sulam Allah atas kerandanya..

dan ramai sedara2 kwn2 ma datang menziarah ma sampai penuh satu rumah..terima kasih semua..dan majlis tahlil pun ramai yang hadir sampai tak muat rumah atas dan mkn rumah bawah..syukur..ALLAH mungkin nak tunjuk yang ma bahagia di sana..tlg doakan ma sy ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman dan ditempatkan di syurga..amin...

Seminggu sudah berlalu ma meninggal kan kami..kami akan tetap doakan yang terbaik tuk ma..Alhamdulillah..ma meninggalkan anak2 boleh mendoakan ma..terima kasih ma atas segalanya..Muni sayang ma sangat2.. :(

Alfatihah...~~

09082012

Posted by moonlight at 9:00 PM 0 comments
09/08/2012 Khamis

Sy amik cuti hanya sehari untuk cirit birit.. khamis sy ke pejabat kerja seperti biasa..jam 12 tghari.. dapat panggilan dari abg hi.. abg hi suruh balik segera..katanya ma tidak sedarkan diri..

hati dah mula tak sedap..segera meminta en hubby hantarkan ke rumah ma..sampai je rumah ma..tgk ma terbaring dengan nafas yang kuat..ma seakan2 tidur..ye ma tidur tak bangun2..bak ckp kejutkan td tak sedar2..bak ckp, ma ngadu lepas subuh rasa sakit kepala sangat..ma muntah2 pagi tu..pastu ma ckp kat bak mcm darah je dia muntah..tapi tak pasti darah atau sayur merah ma sahur td..

sy terkilan sbb ma sakit sorang2..ya Allah..hanya Allah tau perasaan ni mcmane skang.. :(

mungkin sbb ma terlalu sakit kepala dan penat muntah2..ma pun baring atas katil bilik dapur..ma baring terus tak sedarkan diri..ma mula baring jam 9 pagi..bak hanya sedar ma tak sedarkan diri jam 12 tghari.. bak pergi panggil abg hi..abg hi call ambulans.. doktor cek tekanan darah ma..tapi tak boleh baca..sbb terlalu tinggi dari bacaan yang ada pada alat bacaan..

jam 12 lebih ma di masukkan ke dalam emergency..doktor scan seluruh badan ma..doktor ckp salur darah kat kepala da pecah..mungkin sbb lambat bwk ma ke klinik..tapi semua tu adalah asbab untuk sesuatu terjadi..ma still tak sedarkan diri..mula2 doktor nak lakukan pembedahan di kepala nak keluarkan darah dalam kepala yang da menolak otak ma..tu yang menyebabkan ma koma..doktor tak bagi pun ubat tidur tuk ma..selalu nya pesakit akan die beri ubat tidur ketika mesin2 alat bantu pernafasan di pakaikan..doktor ckp ma sekarang tidur dengan sendirinya..

kami bersetuju tuk bedah..tapi tiba2 tekanan darah ma makin tnggi..doktor tak galak kan operate..dan doktor dan declarekan ma sy dalam keadaan nazak..SuhbanaAllah.. :(

semua anak2 cucu2 ma..menantu2..semua ada dengan ma..bermula dari jam 630 petang hingga la 1.20 pagi..semua bergilir2 membacakan yasin di sisi ma..dan semua mengharapkan keajaiban ma sedar balik..semua sangat sayang kan ma..ma ibu yang baik..isteri yang solehah dan taat..nenek yang sangat baik.badan ma masih panas..doktor ckp, jantung ma masih baik..cuma kepala ma saja darah da pecah dan menolak otak..tu yang menyebabkan ma tak sedarkan diri..

Penantian penuh debar..harap ma bangun..kak dari selangor dan kak mie dari johor serta adik sempat sampai jam 12.30 malam..satu jam lepas tu..ma pergi buat selama nya..

Ma nak tggu semua anak2 die ada disisi..sungguh tak tertanggung dugaan begitu berat ni..ye..sy rapat dengan ma.sy selalu keluar ngan ma hujung2 minggu..Allah lebih sayangkan ma.. :(

Wednesday, August 15, 2012

08082012

Posted by moonlight at 9:00 PM 1 comments
08/08/2012 Rabu

Allah dah takdirkan hari tu sy sakit perut kena cirit birit.. maka melepak dan mengadu lah pada ibunda tercinta di rumah bonda..tidak dirancang untuk berbuka puasa di rumah ma hari tu..tapi hati kuat nak sangat buka dengan ma..tggu en hubby pulang dari kerja untuk membeli juadah berbuka untuk ma dan bak..ma ckp tak larat nak masak..tapi tiba2 time sy bangun dari tidur lepas cirit birit byk kali, masakan da siap.. ma masak ayam kerutuk..ma ckp tak pe..ma nk masak..ma nmpk bersemangat balik..

Masa duk borak2 ngan ma kat umah..ma ada ckp mase pregnantkan sy la ma alahan paling teruk..topik alahan ni pun timbul sbb akak sy pregnant alahan teruk..pastu sy ckp sy ntah dapat rase ke tak semua tu..pastu ma ckp..insyaALLAH ada la tu..ma ada ngadu sebelum ni batuk2 tak hilang, sy ajak gi klinik..tapi ma tak nak.. ma nmpk sangat rindukan adik..adik ke johor rumah kakak..ma byk kali call tanya bila adik akan balik..

petang tu..sy keluar sekejap ke bazar ramadhan manir dengan en hubby.. belikan ikan pari bakar, kuih menganang, sayur keladi dan dadih buat ma..

Ma nmpk selera sangat mkn kali ni..dan mcm en hubby ckp..ni la first time ma mkn dengan en hubby dengan selera..hari ni jugak la sy janji ngan ma nak gi beli tudung same2 kat desa murni jumaat ni..baju2 raya ma semua da siap.tinggal tudung je belum di beli..satu yang wat sy pelik..ma mkn ikan pari bakar sampai habis..biasa ma tak kan meratah pas mkn ..tapi hari tu ma mkn sampai habis..sungguh berselera..

hari ni juga la ma solat asar dengan imamkan en hubby..tak pernah2 sebelum ni..mlm seperti biasa..kami terawih same2 ngan bak..bak imam seperti biase..lepas je terawih..ma beriya-iya nak kan en hubby mkn durian..lantas sy mintak jugak en hubby mkn..walau die da kenyang..sbb nak tak nak ma kecik hati..ma mkn same2 dengan kami..pas je mkn..habis je mkn..kami pulang ke rumah kami..

sebelum pulang, ma berdiri di pintu tgk kami pulang..itulah kali terakhir dapat tgk ma dengan mata yang tak tertutup..

Thursday, August 2, 2012

Ujian

Posted by moonlight at 9:43 AM 0 comments
31 Julai 2012

Seperti biasa sebelum keluar kerja..sy akan pastikan rumah sy, pintu dapur berkunci..pintu bilik tertutup.. :|

Pulang dari kerja..buka pintu utama rumah..terasa terkejut, pelik , hairan, tertanya-tanya..

"Abg..kenapa pintu bilik dapur terbuka?pintu bilik store pun terbuka? abg ada buka ke?."

time tu en suami baru nak angkat beg laptop tuk bwk masuk ke dalam umah... Sy masih di depan muka pintu..takut nak masuk..just nmpk pintu2 tu semua terbuka..sy sangat takut untuk masuk..sbb hati terdetak..ye..rumah sy da kena masuk org jahat..badan masa tu da menggeletar..seriusss..menggeletar nak nangis pun ada..tak leh nak wat pe..panik menguasai diri..almaklum la..sy ni mmg seorang yang penakut.. :(

suami sy berlagak selamba..konon nye tak de apa yang berlaku..sy meminta en suami masuk dulu..cek..sy tggu kat luar..mmg tak berani da nak jejak ke dalam..muka en hubby pun da cuak..sy hanya mampu berdoa supaya en suami selamat..

En hubby cek semua tak de kesan pada mula nya..en hubby mintak sy masuk dan ikut dia rapat2..ye sy sangat takut..tak terbayang cane rase tu dalam diri..dalam sejam jugak kami cek semua bilik..tak de kesan pecah masuk..tapi bilik sy laci almari meja solek dah jatuh ke bwh, cincin kahwin ngan cincin merisik sy hilang dari tempat asal..alhamdulillah..barang berharga lain dia tak jumpa..mungkin Allah lindung ..Alhamdulillah..besarkan kuasa Allah..Allahuakbar..berkat doa yang di amalkan..sy masih sedih sbb terasa hilang cincin2 tu..tiba2 hati sy tergerak nak bersolek time nak keluar pergi report.. sungguh terkejut..penceroboh tu meletakkan cincin dan gelang tangan emas sy dalam bekas alat solek...

Maka sujud syukur sy pada Allah..kerana melindungi..sy mmg sangat igt dan yakin kat mane sy letak semua tu..mmg penceroboh dah ambik cincin tu..tapi die letak tempat lain..mungkin Allah beratkan hati die untuk amik barang tu..Subhanallah..Alhamdulillah..Allahuakbar..syukur sangat...

Sebenarnya..dalam satu jam juga kami cek penceroboh masuk ikut mana..sbb..semua pintu die buka..sampaikan pintu dapur yang ada selak pun die buka..mungkin juga dia niat nak keluar dari pintu biasa, tapi tak leh keluar..sy tergerak hati suh en hubby cek tingkpa bilik store..ye..betul tekaan sy..dia umpil grill bilik itu..semoga Allah memberi balasan yang setimpal buat penceroboh..rupa2nye..bukan rumah sy saje yang kena..2 buah rumah lagi penceroboh tu masuk..motif utama..duit..

ada saksi nmpk..penceroboh pakai smart, berkereta gen 2 memakai gelang besar kat tangan..berlagak konon nye die kwn2 tuan rumah..sebelum2 ni mmg da pernah round kwsn perumahan kami..operasi penceroboh adalah tghari..dan dia tau rumah mana yang tak de penghuni atau semua bekerja tggl rumah kosong.

Tapi apa pun..sy sangat bersyukur..Allah lindung semua harta berharga sy..Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah..tak tau apa situasi penceroboh bila masuk rumah sy..sbb polis penyiasat datang ambik gambar, die pun terkejut dengan tindakan penceroboh..ambik barang berharga, tapi letak balik..semua berseloroh, mungkin kami ada amalkan ayat pelindung..lantas sy menjawab..Allah kan ada.. :)

tapi fobia ketakutan ni belum lagi hilang..tul2 takut da nak bebas2 dalam rumah sendiri..harap perasaan ni akan hilang dengan cepat..

Inilah kali pertama dan berharap sangat terakhir di duga dengan ujian mcm ni..selama 28 tahun hidup..baru tau cane perasaan bila rumah di ceroboh..Nauzibillah..mintak jauh dah...

Bila difikirkan balik..kenapa kami di duga mcm ni..mungkin Allah nak beri petunjuk..supaya sy ni kena selalu bersyukur dengan apa yang sy ada..ye..sy akhir2 ini sedar..kurang bersyukur..byk merungut..Allah da bg apa yang sy perlu..jadi lepas ni kena didik diri supaya byk2 bersyukur dengan nikmat Allah..

Kenapa rumah di pecah tapi tiada barang hilang..mungkin peringatan dari Allah..Allah tak bg lagi aku duk sorang2 kat umah bila suami tak de..bahaya..selama ni aku berani je duk sorang2..tapi skang da tak berani da..Allah bg musibah dan ujian ni sbb nak hapus dosa2 kami..mungkin ada dosa yang kami buat dan tak perasan..Subhanallah..semoga Allah ampunkan kami..

Sekian...Terima Kasih Allah..Alhamdulillah.. :x