Blogger Widgets

Thursday, November 29, 2012

Misteri Jodoh

Posted by moonlight at 9:57 PM 0 comments
Assalmualaikum..

Wah..tgh tgk semanis kurma ni..

Dalam surah yasin pun da ckp manusia di cipta berpasang2..tapi dirahsia kan..sbb apa..sbb nak kite belajar beriman dan kena yakin jodoh tu ada..just kena usaha dan tawakal pada Allah.

Jodoh yang dapat pada kite adalah jodoh terbaik untuk kite..

Orang yang soleh untuk org yang solehah..Allah da janjikan jodoh, rezeki..seme di tangan Allah..

Kalau betul seseorang tu jodoh kite..Allah akan permudahkan jalan untuk kite bersama nya..insyaAllah..

pada kwn2 yang tak lagi ditemukan jodoh..tak pe..tetapkan berdoa..plus cuba2 buka hati tuk terima seseorang dalam hati..

tak de manusia yang perfect didunia ni kecuali Nabi Muhammad, kekasih Allah..

pe pun berusaha..tuk sy plak..jodoh tuk jumpa baby sendiri belum lagi..Allah nak suh berusaha lagi dan mungkin juga sy belum cukup bagus tuk bergelar menjadi ibu dan menjaga amanah Allah..

SubhanaAllah..Alhamdulillah.belajar bersyukur dengan apa yang ada..Allahuakbar..!

:)

D'ganu Seafood, Pulau Duyong, Terengganu

Posted by moonlight at 9:44 PM 0 comments
Assalamualaikum...

Semalam balik kerja terus gi umah bak n then lepak2 sana sampai la magrib..pastu en hubby ajak gi mkn steamboat..die ckp staf die ngan kwn2 ramai ckp kat sini sedap n murah..jadi kami pun pergi sane..

wah terkejut bile sampai..ramai gilerrr org tgh mkn..heheh..kami tak book pun tempat sebelum gi..bantai je la..alhamdulillah..ade satu meja kecil..actually molek sangat kalu gi sane ramai atau berkeluarga... glamor nye steamboat nye kuah tomyam..letak mee maggi..

bagi yang mula2 nak gi..senang je..turun dari jmbatan kuala terengganu tu..menghala ke seberang takir..turun terus ke kanan..ke kg duyong besar atau nak senang lalu je jalan ke riyazz...lalu ikut perumahan flat..depan skit..da jumpa..kat situ ade 3 lot kedai..d'ganu ni ada 2 lot..jgn salah kedai plak..





Sebenarnya..special nye steamboat dengan maggi je..yang len same..ngan sos black papernya..sy mkn dengan en hubby je..tapi kena ambik menu tuk mkn 4 org..semua sekali RM 33..agak murah..tapi kami tambah sos black paper tu. 2 bekas kecil..tambah RM1..satu bekas sos tu 50 sen..

Jadi pada yang nk mkn steamboat mee maggi yang murah area kuala terengganu..sila la datang sini..

p/s: bagi sy yang tak sabar menunggu..sy tak suke sangat mkn steamboat ni..malas nak tggu...lambat nak tggu masak..pe pun..d'ganu ni ok la tu mkn n lepak2..tapi servis die sedikit lambat..almaklum la ramai sangat org.. :)

Monday, November 26, 2012

Servay2 kek pavlova

Posted by moonlight at 1:27 PM 0 comments
Hari ni servay2 pavlova...

ohh..sebenarnye da lama sangat nk mkn pavlova..hahah...tapi tak ter order or tak ter buat sendiri pun lagi...

resepi pavlova da di print dan da simpan untuk dibuat.tapi mood membuat kuih belum ada...

en hubby da bising suruh buat apam polkadot..tapi...sy malass...hahah...

nak kate bahan tak de..seme da ada..tapi...en M mmg kuat skang...ish2..teruk betul da ni..

aritu terliur tgk durian crepe..alhamdulillah..leh gak merasa dengan menempah ...(sila belek2 entry yang baru kalau nak tau sy tempah kat mane..heheh :D )...sedap..nak2 bagi sy dan en hubby yang mmg suke durian..

n now sy tgh servay2 pavlova kat area kuala terengganu ni..malas nak buat okay..jadi kite rase dulu org len buat..kalau sedap..baru lah sy nak buat sendiri..tu pun kalau ada mood..hahah ;)

ni pun rase nak order still berbelah bahagi..sbb en hubby ckp mcm tak berminat..kalau beli jawab nye sy sorang la melahap nye nnti..adusss...

sy jumpe blog  ni..

 Kek Pavlova

 hmm..dalam dilema..tempah or tak..aduss....tambah2 semalam tgk master chef diorang buat kek tu..nmpk senang je..tapi bile da M ni ada.jgn harap la sy nak trun dapur.hahaha...



Friday, November 23, 2012

Meminta ujian

Posted by moonlight at 10:58 PM 0 comments
Kenapa meminta ujian..

sedangkan ujian yang ada skang pun tak termampu nak hadapi..

huhuh..tu la terdetik dalam hati sy..semalam ade dgr ceramah dalam tv..ustaz tu ckp anak tu ujian..ada ayat dalam alquran ckp anak tu ujian..

Firman Allah SWT dalam al-Qur’an yang bermaksud: “Dan ketahuilah bahawa harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah ujian dan sesungguhnya di sisi Allah jugalah pahala yang besar.” (Surah al-Anfal, ayat 28).

sy yang da byk ujian kat dunia ni still jugak meminta minta..nak sangat zuriat sendiri..dah mcm2 da ikhtiar.tapi still belum rezeki..tak pe..tetap kan hati untuk bersabar..dan semoga ade hikmah sebalik semua ni..insyaAllah..Allah itu ada..!

tapi dengan anak juga la rezeki buat satu keluarga kan..tapi dalam kepala sy skang bermain..betapa tak bersyukur nya sy kan..dah byk nikmat Allah bg..tp tetap meminta2..subhanallah..berdosa nya sy kan..Malu pada Allah... :(

dan pesan sy pada sahabat yang ada anak..jaga lah zuriat kamu yang merupakan amanah Allah..jaga dan didik lah mereka ke jalan yang di redhai Allah..dan tolong lah cari la rezeki yang halal buat anak kamu..supaya anak kamu tidak ada benda haram mengalir dalam darah nya..supaya anak itu menjadi hamba Allah yang taat..insyaAllah..tolong yer.. hargai lah mereka..dan tlg jgn bangga dengan anak itu..(kdg2 terasa jugak org yang suke menunjuk2 ..mcm die je leh beranak.. :( )

tak pe..sy maafkan kamu..alhamdulillah..tu bahagian kamu..mungkin bahagian sy di akhirat kelak..insyaAllah..semoga Allah memberkati dengan apa yang dah di beri sekarang..apa pun..Allah itu ada!


Crepe Durian Sedap!

Posted by moonlight at 10:40 PM 1 comments

Assalamualaikum..

 Alhamdulillah..hari dapat merasa crepe durian yang enak..search punye search dala internet ni..terjumpa la org2 cadangkan beli dekat sini ..sila search dalam FB yer

 area kuala terengganu okay!

Family's Patisserie 

 

bile da jupe dalam fb..apa lagi..sy pun msg dalam fb..pastu msg dalam hp..tggu die jawab ..dan pg ni die jawab..tgk ada tak yang extra..sbb sy da order lambat sangat..mmg laku..igt nak beli due..tapi ade satu pack je lebih..jadi sy ckp nak..

dan petang td kami ke batu buruk belakang shell amik crepe durian ni..haha..en hubby ajak mkn tepi pantai..maka ke pantai la jawab nye..dannn.....

en hubby mkn tak terkata apa2..muke penuh nikmat..hahah..die ckp mmg sedap dan berbaloi beli..hahah..yessss  mmg sedap..

sangat best..dan sy mmg da cari resepi ni semua..tapi tgk la rajin tak nk buat sendiri..

sedap ok..sile la tempah dan mkn dengan penuh kenikmatan

 

 

28 sudah!

Posted by moonlight at 10:25 PM 0 comments
18-11-1984 to 18-11-2012


 

Alhamdulillah..masih dipanjangkan umur..  :x

Terima Kasih Allah

Cameron Highland 15 Nov-17 Nov 2012

Posted by moonlight at 10:25 PM 0 comments
15 Nov-17 Nov 2012

Tu la tarikh paling best...nape nyer..sbb sy dan en hubby ke cameron..tempat sy nak gi sangat walau da byk kali gi..hehe..sy nak gi tempat sejuk..nak relax2..best kan..

Alhamdulillah..plan mengejut kami menjadi..alhamdulillah..syukur..sy suke sangat gi cameron kali ni sbb kali hanya berdua..tak de org kaco n tak de mesej2 n call hal kerja walau cuti yang masuk dalam hp en hubby..kalau tak serabut betul..(ikhlasss ni)..hahaha... :D

Kami sewa hotel murah je..Flora De Cottage..ok la..tak mewah sangat..setakat tuk tidur malam je..rm120 semalam..tak jauh dari pasar malam..ye la tempat tu je nak cari mkn2..beli2 apa2 kat cameron ni dan boleh tawar kaw kaw..Kami bertolak jam 9 pagi..dalam 3 jam jugak la perjalanan ke cameron..seperti biase..jalan ke cameron dari kuala terengganu  melalui felda aring tu mmg still same... tak berubah..tak de penambahbaikan..

Kuala Terengganu -- Cameron Highland = Felda Aring
 
 

Kalau nak beli stoberi murah boleh beli kat Agro Mardi dan Rajuus Stoberi ..kalau da nak balik n tak sempat nak beli kat 2 tempat tu..boleh ke beli kat pasar bawah2 tu..tapi mahal skit la..n tak berapa fresh..pe pun beli n mkn terus la bagus..sbb nye fresh dan manis..stoberi ni kalau turun je dari tempat sejuk tu..akan berubah jadi masam skit..atau da lembik skit..
Kalau kat Raju Stoberi ni..sambil2 nak beli tu..boleh la mkn ais krim ngan pan cake ..sedap..nyum!

Selain tu..kat Al mashoor pun sama..ade ais krim stoberi dan stoberi coklat..sedap2..tempat wajib tuk pergi..Hah kalau nak beli teh..kat almashoor pun same..murah dari tempat len..tapi kalau kat pasar malam tu..kena servay n tawar habis2..boleh la beli teh stoberi cameron valley rm 8..tapi kena pandai tawar la..sbb bukan senang diorang nak layan..
Ais Krim Stoberi dan Stoberi coklat
 Selain tu..kalau nak relax2 tengok pemandangan hijau..pergi la kat Agro mardi tu..byk pokok2..selain tu boleh jalan2 kat ladang teh..sangat cantik..tapi sy gayat temoat tinggi tu..huhuh..menakutkan betul bile ade kat atas ladang tu...huhuhu


 




 hah..ni pulak sy pergi taman madu lebah..cantik jugak la tempat ni..tgk lebah buat madu..hahah..tapi tak leh pergi dekat sangat.lebah menyengat..



Begitu la serba sedikit kisah cameron highland..alhamdulillah..syukur..tercapai hajat..actually..ini adalah hadiah dari en hubby sebab 18 hb besday sy..terima kasih en hubby..

p/s: pasni nak gi jalan perak @ melaka @ genting highland @ langkawi yer en hubby?? heheh.. :D

Wednesday, November 14, 2012

Perempuan

Posted by moonlight at 5:22 PM 0 comments
Jangan melayan seseorang perempuan itu lebih dari seorang kawan , kerana hati perempuan itu sesungguhnya mudah terusik dan mudah jatuh hati .. ^^

~ UstazDonDaniyal ~

rukun

Posted by moonlight at 5:18 PM 0 comments
Perasaan risau bila teringat mase kat praktikal ngajau aritu..mmg kanak2 di terapkan dengan ikrar rukun negara..tapi bile tanye rukun islam atau rukun iman..diorang tak berapa ingat..sbb rukun negara je hari2 hafal..

Hope lepas ni kalau di beri peluang mengajau dak2 kecik ni..sy akan titik beratkan rukun agama dari rukun dunia..semoga dipermudahkan Allah..Tambah2 masalah sosial semakin berleluasa..mintak jauh dari keturunan kite..aminn..

 Bahawasanya negara kita Malaysia
mencapai perpaduan yang lebih erat dikalanggan seluruh
masyarakatnya;
Memelihara satu cara hidup berdemokratik;
Mencipta satu masyarakat yang adil dimana kemakmuran
negara dapat dinimati bersama secara adil dan saksama;
Menjamin satu cara yang liberal terhadap tradisi
kebudayaannya yang kaya dengan pelbagai corak;
Membina satu masyarakat yang progresif mengunakan
sains dan teknologi moden;

MAKA KAMI, rakyat Malaysia, Berikrar akan menumpukan seluruh
tenaga dan usaha kami untuk mencapai cita-cita tersebut berdasarkan atas prinsip prinsip yang berikut;

Kepercayaan kepada tuhan
Kesetiaan kepada raja dan negara
Keluhuran perlembagaan
Kedaulatan undang undang
Kesopanan dan kesusilaan,

tup tap tup tap...sedar2 da akhir tahun kan..huhuh..sekejap je mase berlalu..nmpk nya tahun ni tak de rezeki lagi tuk kami merasa perasaan  sebagai ibubapa.. dan apa yang perlu kami buat..berusaha lagi dan lagi..doa dan bertawakal..plussss... kena pujuk hati ni hari2..sbb hati sy ni bukan kuat sangat pun..kdg2 rase meluat tgk org pregnant..nak2 yang mcm sengaja nak cerita2 pasal pregnant nye..

plusssss ..sy mmg tak suke pompuan yang da kawin..pastu gedik2 ngan kaum lelaki yang bukan muhrim..eeee yekkk...geli ngan mereka2..hahaha... kan...da ckp..sy bukan baik sangat..kadang2 ade jugak rase yang tak baik tu..heheh..pe pun jom kite belajar jadi lebih baik dan lebih lebih lebih baik...insyaAllah..

Apa pun..jom same2 kite ajar anak2 kite..buat yang ada anak tu..didik la anak baik2 dari kecil..suh diorang hafal rukun islam dan rukun iman..sejak dari kecil..pastu da besar skit..ajar apa sebenarnye rukun2 tu..

5 RUKUN ISLAM

1. Mengucap dua kalimah syahadah.
2. Mendirikan solat.
3. Menunaikan zakat.
4. Berpuasa di bulan Ramadhan.
5. Menunaikan haji di Mekah bagi yang mampu.

6 RUKUN IMAN

1. Beriman dengan Allah subhanahu wa taala.
2. Beriman dengan para malaikat.
3. Beriman dengan kitab-kitab suci.
4. Beriman dengan para Rasul.
5. Beriman dengan Hari Akhirat.
6. Beriman dengan Qada' dan Qadar.

Tuesday, November 6, 2012

Bukan Mudah

Posted by moonlight at 9:00 PM 0 comments
Assalamualaikum... :x

bukan mudah untuk terus menjadi baik...betul kan..huuhuh..bagi diri sy ia adalah betul 100% ..mungkin ada entry sebelum ni sy ada post yang nak berubah kepada lebih baik..tapi bukan mudah okay...

org ckp nak jadi baik kena la kawan dengan org baik..nk jadi alim kena la kawan ngan org alim..tapi bukan mudah juga nak cari kawan2 yang boleh membimbing..

sy mau menutup aurat dengan sebetul2nya..tapi tgk la skang..bukan mudah..sy tak konsisten..kejap pakai stoking,kejap tak..kejap pakai stongan..kejap tak..susah betul nak istiqamah..ni tak bertudung labuh lagi..tu pun tak tau la bile dan boleh tak sy istiqamah...

susah betul nak mendidik diri kan..subhanaAllah..semoga diri ini di beri kekuatan..


tolong doa kan sy ke arah kebaikan yer..terima kasih..

tq for reading this :)

Monday, November 5, 2012

Hukum Chatting Dalam Internet

Posted by moonlight at 9:00 PM 1 comments
Assalamualaikum...
 
Sharing is caring...just tuk ingatan diri kan kwn2 yang sedang dalam dunia IT.. nak2 yang suke sangat guna YM tuk chatting.. yang da kawin, yang da bakal jadi ibu, yang da jadi ibu..dan pada kaum lelaki..jadikan nasihat ini sebagai pedoman..insyaAllah
 
SOALAN: Apakah hukum seorang lelaki yang berchatting dengan seorang perempuan melalui internet dan perkara yang dibicarakan adalah hal-hal yang baik?


JAWAPAN:

Tidak ada seorang pun yang dapat mengeluarkan fatwa yang bersifat umum untuk permasalahan seperti ini kerana ada banyak hal yang harus dipertimbangkan secara masak-masak. Fatwa yang dapat saya sampaikan kepadamu adalah perbualan dengan sesiapa yang berlainan jantina denganmu adalah tidak dibenarkan. Bukti nyata untuk hal ini adalah apa yang kau ceritakan sendiri bahawa hubunganmu dengan perempuan tersebut terus berkembang ke arah perbuatan yang terlarang.


[Dipertik dari Majmu Fatawa al Adab karya Nashir bin Hamd al Fahd].
 
p/s: Bagaimana pula dengan hukum saling berbalas notifications atau post sesuatu di wall FB mereka yang bukan mahram dengan kita? SubhanaAllah..minta diri didik dari melakukan nya..
 
Buat kwn yang suke sangat chatting hingga rancak dengan lelaki len tu..beringat lah..nak2 pompuan2 yang  berkahwin..dosa kering org ckp..bergelak ketawa dengan lelaki bukan muhrim dalam berchatting.. 
 
sumber : http://hfa613.blogspot.com/2011/01/hukum-berbual-dengan-bukan-mahram.html